En Çok Kullanılan 20 Dosya Uzantısı

1. JPG
Büyük miktarda bilgi tutmak için sıkıştırılmış fotoğraf ve görüntüler için standart olan JPG, JPEG olarak da bilinir. JPG’ler, daha küçük boyutlara sıkıştırılmış daha büyük görüntülerin dosyalarıdır. Genellikle, çoğu kameranın fotoğraf depolamak için kullandığı dosya uzantısıdır. Web’de kullanılan görüntü türlerinin çoğu JPG’dir.


2. TIFF
TIFF dosyası JPG’lerin aksine sıkıştırılmamıştır ve büyük miktarda ayrıntılı veri içerir. Bu nedenle baskı için idealdir.
Bu tür dosyalar Adobe Photoshop gibi fotoğraf düzenleme yazılımlarında ve Adobe InDesign gibi yazılımlarda yaygın olarak kullanılır. Büyük boyutlarından dolayı web hızınızı yavaşlatacağı için TIFF’leri web’de kullanmamanızda fayda var.
3. PNG
PNG’ler JPG’lerden biraz daha büyüktür. PNG’leri kaliteden ödün vermeden düzenleyebilirsiniz, ancak yine de düşük çözünürlüklü olduklarını ve baskı için kullanılmayacağını unutmayın.
Bunun dışında PNG’ler ile tasarım ve pazarlama projeleri için son derece yararlı olabilecek şeffaf arka planlı görüntüler kaydedebilirsiniz.
4. GIF
GIF’ler JPG gibi görüntüleri sıkıştırır ve hareketli görüntüler olarak kaydeder. GIF’ler sıkıştırılabilir olsa da, yine de JPG’lerden daha büyük bir boyutta kaydedilir. Ek olarak, GIF’lerin yalnızca web kullanımı için uygun olmasını sağlayan sınırlı bir renk aralığı vardır.
5. PDF
PDF’ler hem web ve hem de baskı için kullanılabilir. Bu dosya uzantısı güçlü bir vektör grafik temeline sahiptir, çözünürlük ve kaliteden ödün vermez. Baskı yapacak işletmelerin talep ettiği yüksek kaliteli dosya biçimidir.
6. EPS
EPS, yeniden ölçeklenebilir vektör görüntüleri için kullanılan bir uzantıdır. EPS dosyası hem vektör hem de raster görüntü verilerini tutabilir. Bir logo veya kıyafet tasarımı tasarlarken her zaman EPS kullanmalısınız, çünkü boyut ne olursa olsun, EPS her zaman doğru çözünürlükte görüntülenir.
7. SVG
Temel olarak SVG dosyalarının tanımını ve kullanımını, EPS dosyalarıyla aynı kabul edebiliriz. Her iki uzantı da, görüntüyü ne kadar büyük veya küçük görüntülerseniz görüntüleyin, görüntü kalitesini korur. SVG’ler responsive web tasarımı için idealdir.
8. AI
AI, vektör tabanlı görüntüler üreten Adobe Illustrator dosyalarıdır. Illustrator’da oluşturulan tasarımlar, Adobe dışı programlar kullanılarak düzenlenemez.
9. DOC ve DOCX
DOC ve DOCX, Microsoft Word belgesinin kısaltmasıdır. Bu iki kısaltma arasında hiçbir fark yoktur, sadece kullandığınız Microsoft Office sürümüne göre farklılık göstermektedir.
DOC veya DOCX formatı; metin, görüntü, tablo ve diğer bileşenleri içerir. Bu da Microsoft Word’ü farklı endüstriler ve amaçlar için en popüler ve tercih edilen dosya formatlarından biri yapar.
10. XLS ve XLSX
XLS ve XLSX, Microsoft Excel için standart dosya biçimleridir. DOCX dosyalarında olduğu gibi XLSX dosyaları da Excel’in daha modern sürümlerinde kullanılır.
11. TXT
TXT, popüler bir dosya uzantısıdır, ancak DOC veya DOCX kadar esnek değildir. Resim, grafik, tablo vb. özellikleri içermez; sadece metin depolar. Kullanıcılara verileri güvenli bir şekilde depolama, paylaşma ve bilgileri platformlar arasında aktarma olanağı sağlar.
12. HTML
HTML, web sayfalarındaki bir dosya adı uzantısıdır. Neredeyse tüm web sayfalarını (.aspx web sayfaları hariç) oluşturmak için kullanılır. .Html ve .htm uzantıları benzerdir. Her web sayfasında bu uzantılardan biri vardır.
13. PPT ve PPTX
PowerPoint, slayt gösterileriyle sunum yapması gerekenlerin çok kullandığı popüler bir araçtır. Metin, resim, grafik, tablo, hatta animasyon ve video-ses dosyalarını içerir. PowerPoint’te oluşturulan slayt gösterilerinin sonu .ppt uzantısıyla biter ve başka bir program tarafından açılabilir, ancak yapı ve düzen orijinalden farklı olabilir.
14. MP3
.Mp3, en yaygın ses formatı dosya adı uzantısıdır. Bu dosya adı uzantılarına sahip dosyalar çok sıkıştırılmış olmasına rağmen sesi yüksek kalitede (yüksek kapasiteli .AIF dosyaları kadar olmasa da) verir.
15. WMA
WMA, Windows Media Audio anlamına gelir ve Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Çoğunlukla Windows kullanıcıları tarafından kullanılır. MP3 kadar çok program tarafından desteklenmese de, yine de kullanılabilir bir iş çıkarmaktadır.
16. MP4
Bu video formatı, düşük bant genişliği sıkıştırma için geliştirilmiştir, yani görüntü kalitesi diğer dosya türlerinden önemli ölçüde düşüktür. MP4, yalnızca video ve ses dosyalarını değil, aynı zamanda metin ve fotoğraflar için de kullanılabilir.
17. FLV
Neredeyse tüm web siteler ve tarayıcılar FLV yani flash videoları destekler. Flash, akışlı indirmelerin yanı sıra aşamalı indirmeleri de destekler. FLV dosyaları genellikle küçüktür ve hemen indirilebilir.
18. AVI
AVI’nin birçok kullanıcı için hala popüler olmasının nedeni, Microsoft tarafından geliştirilmiş olmasından kaynaklanıyor. Microsoft tarafından geliştirilmesi, video dosyası türünün iyi bir şekilde desteklendiği ve bu tür dosyaları oynatmaya çalışırken çok fazla sorun yaşamayacağınız anlamına gelir. Tabii ki sorunlarınız varsa, videoları kolayca farklı bir video dosyasına dönüştürebilirsiniz.
AVI video dosya uzantısı birden fazla codec türü ile çalışır. Dosya hem ses hem de video dosyaları içerir.
19. ZIP
ZIP, kayıpsız bir algoritmaya sahip bir arşiv ve sıkıştırma formatıdır. Çoğu modern işletim sistemi (Microsoft Windows ve Mac OS X’in çoğu sürümü dahil) tarafından kullanıma hazır olarak yaygın şekilde desteklendiği için muhtemelen masaüstü kullanıcıları arasında en popüler olanıdır.
20. RAR
Popülerlik söz konusu olduğunda en iyi bilinen ZIP’e rakip olan RAR, başka bir yaygın arşiv biçimidir. Ancak ZIP ile doğrudan karşılaştırıldığında RAR arşivleri daha iyi bir sıkıştırma oranına sahiptir.